A kerti hortenzia gondozása – Hydrangea macrophylla

A kerti hortenzia gondozásában a három legfontosabb feltétel a sikerhez:

 • a félárnyékos – árnyékos fekvés
 • a savanyú talaj
 • az elegendő vízmennyiség

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) és a vele közeli rokonságban álló érdeslevelű és fűrészeslevelű hortenziák (Hydrangea aspera és serrata) gondozása nagyon hasonló, igényeik megegyeznek.

Legjobban a reggeli vagy késő délutáni napsütést kedveli, azonban a déli órákban a tűző naptól megéghet a levele. Nagy vízigénye miatt, oda kell rá figyelni a nagy melegekben, a kókadó levelek vízhiányt jelezhetnek. Gyengébb talajok esetén tavasszal burkolt hortenziatáppal serkenthetjük a növekedést, de az állandó tápozás árthat a növénynek. A túlzott tápanyag miatt a növény kisebb lesz, levelei természetellenesen sötétzöldek lesznek, kevés apró virágot hoz, szélsőséges esetben elpusztul.

Amit tudni érdemes a kerti hortenziáról

TalajJó vízáteresztő, humuszos, nedves talajban érzi jól magát.
Típus: Agyagos, vályog, homokos.
PH: savanyú, semleges
FényigényFélárnyékos fekvés, árnyékos fekvés.
VízigényMagas
SzárazságtűrőNem
Virágafehér, rózsaszín,lila, kék, zöld – nyáron, ősszel virágzik (június-szeptember)
Magasság1-1,5 m
Szélesség1-1,5 m
Télállóságtélálló -15 fokig
GondozásSavanyú talajban érzi magát a legjobban. Nyári aszályos időkben is tartsuk nedvesen a földjét. Ősszel mulcsoljuk.
SzaporításZölddugvánnyal nyáron.
VeszélyességNincs.
Növények, amikkel jól mutat társításbanÁrnyékliliom (Hosta), Páfrányok, Tündérvirág (Epimedium), Gyöngyikés gyepliliom (Liriope muscari), Turbántok (Tiarella), Poloskavész (Actaea), Hunyor (Helleborus)

A kerti hortenzia ültetése

A savanyú talaj fontos a kerti hortenzia esetében, ezért nagy méretű ültetőgödröt kell ásnunk (min. 50-60 cm széles és mély), melyet tőzeges hortenziafölddel töltsünk fel. A kerti hortenzia nagyon hosszú életű növény, ezért fontos alaposan előkészíteni a talaját. A beültetett hortenziát bőségesen kell locsolni, hogy a begyökeresedés minél hamarabb megindulhasson.

A kerti hortenzia gondozása

A kerti hortenzia vízigényes növény, a legjobb, ha sosem hagyjuk, hogy kiszáradjon a földje. Az idősebb tövek jobban tolerálják a szárazságot, de szépek sose lesznek, ha nem tudják felvenni a kellő mennyiségű nedvességet. Tavasszal tápozhatjuk, de csak mértékkel a fentebb leírtak miatt.

Ha a hortenzia levele sárgul, akkor tápanyaghiányra kell gondolnunk. Tápanyaghiány akkor léphet fel, ha a hortenziánk nem eléggé savanyú talajban van. A semleges vagy lúgos talajokból nem tudja felvenni a számára szükséges tápanyagokat, ezért leggyakrabban pl vashiányos lesz a hortenziánk. Vaskeláttal vagy bármilyen vastartalmú táppal pótolhatjuk ezt, azonban hosszabb távú megoldáshoz a talaj kémhatását meg kell próbálnunk savanyúra változtatni. Egyik módszer az, ha óvatosan körbeássuk a kerti hortenziát, úgy hogy gyökere ne sérüljön, ehhez ásóvillát javasolok. Ne közvetlenül a tövénél ássunk, hanem távolabb. A felásott területbe keverjünk hortenziaföldet, vagy akár talajcserét is végezhetünk.

Másik, “átmeneti” megoldás, hogy belocsolással savanyítunk. Gazdaboltban kapható olyan tápoldat, mely nem csak tápanyagot tartalmaz, de a talajt is savanyítja. Sokan próbálkoznak ecetes vízzel, de a siker nem garantált, sőt könnyen el is lehet pusztítani vele a növényünket. Vásároljunk inkább kifejezetten erre való tápoldatot!

A kerti hortenzia szaporítása

A kerti hortenziát júniusban vagy júliusban kell szaporítani, méghozzá zölddugvánnyal. A módszer nagyon egyszerű és nagyon sikeres.

 • Levágunk a bokorról egy 15-20 cm-es ágvéget, mely erős, egészséges.
 • A dugványt úgy készítjük el, hogy az alsó leveleket levágjuk, csak egy pár, levelet hagyunk a levágott darabon
 • A megmaradt levélpár között a fő hajtást levágjuk, hogy a gyökeresedést ösztönözzük, ne a felfelé növekedést
 • A leveleket a főér mentén félbehajtjuk és merőlegesen félbe vágjuk a leveleket, ami azért szükséges, hogy a dugvány kevesebb vizet párologtasson, illetve újabb leveleket növesszen
 • Az így előkészített dugványt 2/3 részig savanyú virágföldbe dugjuk, és árnyékos helyre tesszük a kertben, földjét folyamatosan nedvesen tartjuk
 • októberre kiültethető példányokat kapunk, melyeket az első néhány évben télen be kell takargatni falevéllel vagy mulccsal

A kerti hortenzia metszése

A kerti hortenziát tavasszal a fagyok végeztével lehet metszeni. Itt nem a klasszikus értelemben vett metszést kell végrehajtani, hanem csak az ágakat ritkítjuk, ha szükséges. A kerti hortenzia csenevész, keskeny, illetve elszáradt ágait távolítjuk el tavasszal. Az eltávolítani kívánt ágakat tőből kivágjuk. A metszés alatt vigyázzunk, hogy a rügyeket ne törjük le, ahogy eltávolítjuk a felesleges darabokat. Ha nagyon sűrűn nőnek a hortenziánk ágai, és mindegyik vastag, egészséges, akkor is érdemes ritkítanunk, mert így kapunk majd szép, nagy virágokat. Ilyen esetben távolítsuk el az ágak 1/4-ét, azaz vágjunk ki 4 ágból 1-et a sűrűbb részeken.

Előfordulhat, hogy a késői fagyok miatt néhány ág vége elfagy, a metszéssel ezeket az egyértelműen elhalt részeket is távolítsuk el. Vágjuk le az első egészséges rügyig az elhalt ágrészt, kb a rügy felett 1,5 cm-rel.

A kerti hortenzia virágának színe

A virágok színe természetesen fajtától is függ. Vannak fehér, zöldes, rózsaszín és kék virágú fajták, melyek reagálnak a talaj pH-értékére.

A kerti hortenzia virága nagyon különleges. Valójában amit szirmoknak gondolunk, azok nem is szirmok, hanem fellevelek (hasonlóan a virágos somhoz). A fellevelek színe visszatükrözi a talaj pH-értékét és a talajban lévő alumínium mennyiségét.

A virágok színét nem különböző pigmentek adják, mint pl a tulipánnál vagy a rózsánál, hanem hasonlóan a lakmuszpapírhoz, a hortenzia reagál a talaj pH-értékére, ez is az egyik szuperereje! 🙂

Savanyú talajok esetén a hortenzia virága jellemzően kék, semleges talajok esetén rózsaszínes. Kék virágszín eléréséhez nemcsak savanyú talaj, de megfelelő mennyiségű alumínium-ion is szükséges.

Egy hortenzián előfordulhat, hogy több színben pompáznak a virágok. Ez abból adódik, hogy a talaj savanyúsága vagy alumínium-tartalma változik a gyökérzónában. Attól függően, hogy honnan veszi a tápanyagot az adott gyökér, annak megfelelő színű lesz a gyökér által táplált ágon a virág.

Hogyan csináljunk rózsaszín hortenziából kéket?

 • Savanyú talaj + alumínium-szulfát (Al2(SO4)3) tartalmú táp. Pl: Timsó.

Hogyan csináljunk kék hortenziából rózsaszínt?

 • Adjunk a talajhoz oltott meszet (Ca(OH)2)

Fontos!
A hortenzia színváltozása lassú. 1-2 év alatt lehet megváltoztatni, de ha siettetni szeretnénk a változást az alumínium-szulfát mennyiségének növelésével, szépen ki fogjuk pusztítani a hortenziánkat. Szóval türelem.

A kerti hortenzia fajtái

A kerti hortenzia néhány természetben is fellelhető fajtával rendelkezik, de a kertészeti változatok száma magasan felülmúlja. Amikor kerti hortenziát vásárolunk, mindig keressünk rá az adott fajtára, hogy biztosan megfelel-e a várakozásainknak!

Kertészeti hortenzia változatok a teljesség igénye nélkül:

Fehér hortenziák

 • ‘Blushing Bride’ – fehér színű halvány rózsaszínes áthallással, gömb alakú virágai vannak
 • ‘Lanarth White’ – tányér alakú virágai közepén kékes, termékeny virágok vannak, melyeket terméketlen, hófehér fellevelűek ölelnek körbe.
 • ‘Madame Emile Mouillere’ – gazdagon és hosszan virágzó fajta, díjnyertes francia nemesítés, gömb alakú virágai vannak

Pirosas hortenziák

 • ‘Chaperon Rouge’ – kárminpiros színű, nagy, félgömb alakú virágai mutatósak
 • ‘Masja’ – törpe, de kerek, nagy virágú fajta, a virágok színe az élénk rózsaszíntől a pirosas rózsaszínig változik a talaj pH-értékétől függően.
 • ‘Miss Saori’ – dupla szirmú, törpe fajta, mely a talaj pH-értékétől függetlenül pirosas, illetve rózsaszín virágokat hoz.
 • ‘Rotschwanz’ – nyáron virágzó, tányérszerű virágain a terméketlen és termékeny virágok keverednek.
 • ‘Red Baron’ – júniustól szeptemberig virágzik, virágai először halvány rózsaszínesek krém színű középpel, majd pirosba váltanak. Nagyon hálás fajta.
 • ‘Merveille Sanguine’ – lilás-bordós levelű fajta, pirosas, félgömb alakú virágokkal

Színváltók — kék – rózsaszín hortenziák

 • ‘Altona’ – akár 20 cm-es virágokat is hoz, dúsan virágzó fajta, semleges kémhatású talajokon
 • ‘Amethyst’ – rózsaszín vagy kék színű virágok zöldes középpel, melyek ősszel teljesen lime zölddé válnak, egész nyáron virágzik
 • ‘Ayesha’ – apró, kör formájú fellevelei teszik különlegessé
 • ‘Big Daddy’ – 35 cm-esre megnövő virágfejei extrém méretűnek számítanak
 • ‘Charm’ – sötét rózsaszín, félgömb alakú virágfejei mély kékek savanyú talajon
 • ‘Emotion’ – Dupla szirmú, csillag formájú, terméketlen virágai körberagyogják a középen elhelyezkedő termő virágokat, dús virágzata félgömböt formál
 • ‘Endless Summer’ – képes az új hajtásokon is virágot hozni, nagyon jól bírja a fagyokat
 • ‘Eternity’ – Tömött szirmú, látványos fajta, virágait erős, felálló ágakon hozza, cserépbe is kiváló választás
 • ‘Glory Blue’ – félgömb formájú, nagyvirágú fajta 20 cm-es fejekkel
 • ‘Hamburg’ – lilás rózsaszínes színvilágú, nagyvirágú fajta, őszi elszíneződése borvörös
 • ‘Merritt’s Supreme’ – Tömött virágú fajta, kompakt, tömör szerkezettel, cserépbe is kiváló választás
 • ‘Nikko Blue’ – Csillag formájú, szimpla virágai 12 cm gömböt alkotnak, levelei világos zöldek, nagyra növő cserje.
 • ‘Passion’ – szinte lehetetlen lenne tömöttebb virágfejeket kitalálni, mint amilyen ennek a fajtának van, cserépbe is kiváló, tányéros szerkezetű virágfejei oly annyira tömöttek, hogy félgömb formát formálnak
 • ‘Peppermint’ – Kiemelkedően dekoratív, a fellevelek csíkosak, a rózsaszín vagy kék közepű fellevelek két oldalán fehér sáv van, meghökkentően szenzációs
 • ‘Romance’ – tavasztól őszig virágzik, káprázatos, csillag alakú, dupla “szirmú”, nagyon dús virágokkal, igazán kedvelt fajta
 • ‘Star Gazer’ – ez is egy rettenetesen dekoratív fajta, különleges, csillag alakú, terméketlen virágai a tányéros virágzat szélén helyezkednek el körbeölelve a termékeny virágok fészkét, téli fagykárok után az új hajtásokon is képes virágot hozni
 • ‘Sumida No Hanabi’ – Az egyik legtörékenyebb, elegánsabb virágokat hozó hortenzia, csillag alakú terméketlen virágai hosszú nyél végén nőnek, mint kis balerinák, jól bírja a parti, sós szeleket
 • ‘Zorro’ – cserépbe jó választás, kompakt fajta, tányér alakú virágzata nagyon látványos
 • kerti hortenzia gondozása
 • kerti hortenzia
 • ayesha hortenzia

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek