A csalán és a csalánlé használata a kertben

Gyerekfejjel azt gondoltam a csalán nem a barátom, főleg mikor beleestem és jól összecsípett. Bio kertápolási szempontból azonban elmondható, hogy a csalán a kertbarát igaz társa a kártevőkkel és a gombákkal szemben. A csalánlé használata a biokertekben szinte alapvető, és az előállítása sem olyan költséges.

Csalán világoszöld, friss hajtásai
Csalánlé felhasználása, csalánlé készítése
Csalánlé használata
Csalán világoszöld, friss hajtásai

A csalán felhasználása

 • Ruha, papír:
  Rostjai miatt felhasználják textil- és papírkészítéshez.
 • Ételek, italok, gyógyhatású szerek:
  Emberi fogyasztásra is alkalmas, magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt készíteni szoktak belőle teát, levest, köretet, főzeléket, melyek spenóthoz hasonlóan készíthetőek el. A csalánt a gyógyszeripar is használja.
 • Talajminőség indikátor:
  A csalán nagyon szereti a nedves, tápanyagban gazdag talajokat. Ha kertünkben sok csalán terem, akkor az nagyon jót jelent: tápanyagban gazdag a kertünk talaja!
 • Rovarmágnes, csalinövény:
  A csalán bevonzza a rovarokat a kertünkbe, virágai hasznos beporzókat táplálnak, a levéltetveknek kiváló csalinövények, és a katicabogarak is előszeretettel helyezik petéiket a csalánra.
 • Gombaölő és rovarölő hatású permetlé:
  A csalánlé igen sokoldalú szer, ezért is szeretik a biokertészek. A csalánlé használatával visszaszoríthatjuk a gombás fertőzéseket (pl lisztharmat), gyéríthetjük vele a levéltetveket, atkákat. Ezenkívül hasznos levéltrágya, ami nemcsak permetezve, de belocsolva is jó tápanyagforrás a növényeinknek.
 • Komposztanyag:
  Komposzthoz adva magas nitrogéntartalma miatt gyorsítja, segíti a lebomlás folyamatát, de ügyelnünk kell, hogy más szárazabb, alacsonyabb nitrogéntartalmú komposztálni valókkal keverjük. Itt olvashatsz a helyes komposztálásról részletesen.
 • Gombaölő mulcs:
  A talaj takarására is alkalmas a levágott csalán, valamint mulcsba keverve is kifejti hasznos hatásait.
  1 kg mulcshoz 80-85 g csalánlevelet keverve készíthetünk gombaölő hatású mulcsot, melyet félévente alkalmazhatunk a kertben díszfák, paradicsom és uborka tövére is.
Katicabogár a csalánlevélen
Csalánlé használata
Kétpettyes katicabogár a csalánlevélen

A csalánlé elkészítése

Két csalánfajtát alkalmazhatunk a csalánlé készítéséhez: az apró csalánt (Urtica urens) és a nagy csalánt (Urtica dioica).

Hozzávalók 6 liter csalánléhez:

 • 75 g friss, fiatal vagy 15 g szárított csalánlevél (bioboltban kapható, akár filteres tea is megfelel)
 • 1 liter esővíz vagy ásványvíz áztatáshoz
 • 5 liter esővíz vagy ásványvíz hígításhoz

Elkészítés:

 1. Áztassuk be a csalánleveleket egy műanyag vödörbe. Ha friss hajtásból készítjük, a csalánt a víz alatt tarthatjuk egy kővel vagy egy téglával, hogy jól kiázzon. Árnyékos helyen tároljuk a vödröt.
 2. Minden nap keverjük meg az ázalékot!
 3. Áztassuk 3-4 napig 20°C-on.
 4. Szűrjük le a keveréket! Kiválóan alkalmas erre egy rossz harisnya is.
 5. Jól zárható edényben tároljuk.

Megjegyzés:
A csalánlé akkor hat a legjobban, ha pH-értéke 6-6,5 között van. Ezt lakmuszpapír segítségével ellenőrizhetjük. A pH-értéket csökkenthetjük citromsav hozzáadásával.

A csalánlé használata levéltetvek ellen

A csalánlevet permetezzük tavasz és nyár folyamán 1-5 alkalommal, két kezelés között 7-15 nap szünetet tartva. Gyümölcsfák esetén gyümölcsérésig alkalmazzuk, azonban almafélék esetén áprilistól május közepéig 3 alkalommal 2 hetes szünetekkel.

Kezelhetünk így bodzát, rózsát, gyöngyvesszőt, káposztaféléket, burgonyát, hüvelyeseket.
Az élelmezés egészségügyi várakozási idő 7 nap.

A csalánlé használata atkák ellen

Közönséges takácsatka ellen tavasz és nyár folyamán 1-6 alkalommal permetezzünk, a kezelések között tartsunk 2-3 hét szünetet. Borszőlőnél virágzás előtt és után maximum 3-3 alkalommal. A várakozási idő itt is 7 nap.

A csalánlé használata gombák ellen

A csalánlevet permetezzük tavasz és nyár folyamán 1-7 alkalommal, két kezelés között 7-15 nap szünetet tartva. Káposzta, uborka, paradicsom, szőlő, burgonyafélék, gyümölcsfák kezelhetőek vele.

A csalánlé használata levéltrágyaként, tápoldatként

Hígítsuk fel a fenti recept alapján készített csalánlevet kétszeresére, és így alkalmazzuk permetezve levéltrágyaként vagy beöntözve tápoldatként. Remekül segíti az oldat a magról nevelt palánták csírázását és fejlődését is.

Forrás: Nébih

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek