Természetes védekezés a lisztharmat ellen

A kulcs ebben az esetben is a megelőzés.

Ha a lisztharmat megjelent a kertben, együtt kell vele élnünk, de kontrollálni azért szerencsére tudjuk, a legjobb akkor lépni, ha még friss a fertőzés.

Természetes védekezés a lisztharmat ellen
Lisztharmat fehér foltjai

Természetes védekezés a lisztharmat ellen

1. Tartsuk jó kondícióban a növényeinket!

Legyen a talaj megfelelő, a beleültetett növény kapjon kellő vizet és fényt. Az egészséges növényeket kevésbé fogékonyak a lisztharmatra.

2. Ne locsoljuk felülről a növényeket az esti órákban!

A lisztharmat kialakulását és terjedését segíti az éjszakai magas, illetve a napközbeni alacsonyabb páratartalom. A reggeli, esőztető öntözés, mely benedvesíti a leveleket így segít megelőzni a gomba terjedését. A levelekről a nedvesség nappal felszárad, így növény levelei körül estére biztosan megszűnik az emelkedett páratartalom.

3. Metsszük meg a túlzsúfolt növényeket! Biztosítsunk légmozgást!

Szellősebb ágszerkezeten jobban átjut a levegő, kisebb az esély a befülledésre. Mivel azonban a nappali alacsony páratartalom elősegíti a gombaspórák termelését, ezért lisztharmat esetén nem annyira hatékony, mint más gombás betegségek megelőzésében. Melegházban, fóliasátorban szellőztetni kell az esti órákban.

4. Válasszunk lisztharmatra ellenálló növényfajtákat!

Klassz növényváltozatokkal találkozhatunk, melyek ellenállóbbak, mint társaik. Keressük ezeket a fajtákat, hogy jobb esélyekkel induljunk.

5. Távolítsuk el a súlyosan fertőzött leveleket!

Sajnos ha a fertőzés már megjelent a kertben, megszüntetni nem lehet, csak kordában tartani. A kevésbé fertőzött levelek levágásával sajnos a növény is gyengül, hiszen a lisztharmat nem a teljes felületet lepte még el. Az erősen fertőzött levelek levágásával a spórák termelődését akadályozzuk meg, nem a gomba jelenlétét szüntetjük meg. Ráadásul, ahogy a lisztharmatról szóló leírásban is említettem, a lisztharmat gombáknak megvannak a specifikus növényei, így egy lisztharmatos szőlőlevél nem fog fertőzést okozni pl a rózsáknál.

6. Készíthetünk biokertben is használható permeteket!

Ha már betette a lábát a lisztharmat a kertbe, kontrollálni tudjuk a terjedését. Természetes védekezés a lisztharmat ellen bio permetekkel: Klassz szereket készíthetünk, itt találod a recepteket.

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek