Mi az a lisztharmat?

A lisztharmat egy gomba, ami hozzátapad a növények levelének felszínéhez. Könnyen azonosítható, mert úgy néz ki, mintha fehér port, lisztet szórtak volna a levelekre és a szárakra.

A lisztharmat ritkán öli meg a növényt. A gomba nem szép látvány, ráadásul gyengíti is a növényt azáltal, hogy kivonja a tápanyagokat a levelekből, és gátolja a fotoszintézist, aminek eredményeképpen a levél kevesebb táplálékot termel.

Mikroszkopikus felvétel egy eperlevélről, amin lisztharmat van. Szuperérdekes ez a kép.
Kép: https://lightandplanthealth.org/images/MJWconidiaComposite.jpg

A spórák a levegőben terjednek, nem nagyon tudjuk megakadályozni, hogy a kertünkbe kerüljenek. Amikor a gombaspórák a levélre hullanak, tápcsöveket hoznak létre, amelyeket a levélbe fúrnak. A gomba ezután ezeken keresztül vonja ki a táplálékot a növényből.

Magas páratartalom esetén a gombák terjeszkednek, növekednek, alacsony páratartalom mellett pedig a spóráikat szórják szét.

Sokszor a lisztharmatot egyetlen betegségként említjük, de ez nem helyes. Rengeteg fajtája létezik, rendszerint mindegyik gombának megvan a specifikus gazdanövénye. Pl az orgonákon megjelenő lisztharmat nem fogja megtámadni a rózsákat vagy a szőlőt. Ennek a három növénynek három különböző fajta lisztharmattal kell harcolnia.

A lisztharmat típusú gombák mégis annyira hasonlóak, hogy a kertészek általában egy kalap alá veszik őket.

A lisztharmat elleni növényvédelemben nagy szerepe van a megelőzésnek.

Ebben a cikkben olvashatsz arról, hogy hogyan védekezz a lisztharmattal szemben.

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek