A megelőzés a legjobb megoldás a lisztharmat ellen, de ha már megvan a baj, itt van néhány hatásos permetszer.

Szódabikarbónás permet lisztharmat ellen
A szódabikarbóna vagy kálium-bikarbonát semlegesíti a savas közeget, melyet a lisztharmat kedvel. A receptben szereplő olaj segíti a tapadást. A hozzáadott mosogatószer segíti a permetlében az olaj eloszlását.
Bevallom őszintén, hogy én nem vagyok a mosogatószer híve, ha a kertről van szó, mert nem a kertbe való. Azonban kétség kívül minden háztartásban megtalálható. Jobb híján alkalmazni tudja az, akinek azonnali beavatkozásra van szüksége. Ha van otthon tej, akkor inkább ugorjon a következő pontra!
Összetevők:
- 1 liter víz
- 2 kávéskanál szódabikarbóna vagy kálium-bikarbonát
- 2 kávéskanál növényi olaj
- 3-4 csepp mosogatószer
Tejes permet lisztharmat ellen
A fenti megoldásnál környezetbarátabb választása tejes permet alkalmazása. Megelőzésre és kontrollásásra is alkalmas.
Összetevők:
- 1 liter 2,8% vagy 3,5% tej
- 3 liter víz
Akinek kevesebb permetre van szüksége, az 1 rész tej, 3 rész víz arányt megtartva, készíthet permetlevet akár egy pohár segítségével is. 1 pohár tejhez 3 pohár vizet adjunk. 10 naponta permetezzünk megelőzésnek. Konyhakertben paradicsomon, uborkán és egyéb kabakos termésűeken igen hatékony.
Mezei zsurló (Equisetum arvense L.) főzet lisztharmat ellen
A főzet készítéséhez a mezei zsurló tiszta, szárított szárát és levelét használjuk. Gyógynövényboltban lehet beszerezni.
Összetevők:
- 20 g szárított mezei zsurló (málna, eper, burgonya esetén 22,5 g)
- 1 liter víz (esővíz a legjobb)
A szárított zsurlót 30 percig áztatjuk a vízben, majd 45 percig lassú tűzön forraljuk. Lehűtjük, és átszűrjük. Tízszeres hígításban alkalmazzuk, azaz 1 rész főzethez 9 rész vizet adunk.
Az oldatot 24 órán belül fel kell használni.
A szamóca és málna, valamint burgonya permetezéséhez a főzetet 22,5 g szárított hajtásrészből kell elkészíteni.
Fűzfakéreggel a lisztharmat ellen
Szintén gyógynövényboltban beszerezhető az alapanyag.
Összetevők:
- 20 g szárított fűzfakéreg (Salix cortex)
- 3 liter víz (esővíz a legjobb)
- 1 kávéskanál citromlé
Kezdjük el felmelegíteni a vizet. Mielőtt forrásnak indul a víz, tegyük bele a fűzfakérget. Főzzük 2 órán át lassú tűzön. Lehűtjük, átszűrjük. 1 rész főzethez 2 rész vizet adunk. Az elkészített főzetet 24 órán belül ki kell juttatni, a tárolás során kialakuló mikrobák okozta szennyeződés elkerülése érdekében.
A főzet alkalmas:
- Gyümölcsfák tavaszi kezelésére
- őszibarackfák (Prunus persica) pl. Taphrina deformans ellen
- almafák (dísz-, vagy házi alma (Malus pumila, Malus domestica)) varasodást okozó gomba és lisztharmat ellen.
- borszőlő (Vitis vinifera) kezelésére: peronoszpóra és lisztharmat ellen
- Alkalmazás
- tavasszal, tavasztól nyárig, összesen 2-6 alkalommal lehet alkalmazni a növényekre, a kezelések között 7 napos szünetet tartva.
A fűzfakéregfőzet 25°C alatt alkalmazható, legjobb hatás elérése érdekében párás időben javasolt kijuttatni, egészségügyi várakozási idő nincs.
Csalánlével a lisztharmat ellen
A csalánlé is hatásos gombaölő szer, melyről itt olvashatsz részletesen.
Forrás: ÖMKI, Biokontroll Hungária, Nébih
Oszd meg, ha tetszett!
Iratkozz fel!
Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!