Különleges növények: Az oroszlánfarok (Leonotis)

A vicces nevű növényeket imádom, hát még akkor, ha szépek és különlegesek is. Most az oroszlánfarok (Leonotis leonurus) van soron, bár sokak már a korábban bemutatott macskaherén is jót mosolyogtak. Egyébként a két növény rokon faj, így a macskás-nagymacskás elnevezések is stimmelnek. 🙂

Az oroszlánfarok egy félig örökzöld cserje, mely Dél-Afrikából származik. Sajnos a téli fagyokat nem jól tűri, csak -5 fokig télálló, de ilyen mínuszokban is ágai elfagynak, így tavasszal a gyökeréről hajt ki új hajtásokkal. Télre ezért mindenképpen takarjuk a tövét, és ha tehetjük, védett helyre telepítsük.

Az oroszlánfarok felfelé törő ágain, azt mondják, hogy az oroszlán farkára* emlékeztető bojtokban, örvökben nőnek a narancsos-pirosas virágok. Ősszel klassz struktúrát visznek a kertbe!
(* Azért beszúrok lentebb egy képet az oroszlán farkáról, mert nekem nem egyértelmű a hasonlóság 🙂 ).

Oroszlánfarok gondozása - Leonotis leonurus gondozása
Oroszlánfarok – Leonotis leonurus

Amit tudni érdemes az oroszlánfarokról

TalajJó vízáteresztő talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes.
pH: semleges, lúgos
FényigényNapos fekvés
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
Viráganarancssárga – nyáron és ősszel (július – szeptember)
Magasság120-180 cm
Szélesség120-180 cm
Télállóságtélálló -5 fokig
GondozásNyári aszályos időkben heti egy alapos öntözést meghálál.
Télre alaposan takarjuk be.
SzaporításKoratavasszal magról, júniusban dugvánnyal szaporítható.
VeszélyességNem ehető.
Növények, amikkel jól mutat társításbanKúpvirágok (Rudbeckia), Díszgyertya (Gaura), Szamárkenyér (Echinops), Bíbor kasvirág (Echinacea), Ernyős verbéna (Verbena bonariensis), Pompás varjúháj (Sedum vagy Hylotelephium) Veronikafélék, Cickafark (Achillea), Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina), Díszcsorba (Liatris spicata), Sédkender (Eutrochium), Vesszős köles (Panicum), Varfű (Knautia), Vérfű (Sanguisorba), Csinos árvalányhaj (Stipa tenuissima)Keskenylevelű csillagmeténg (Amsonia hubrichtii), Özönfű (Sporobolus heterolepis

Az oroszlánfarok gondozása – Leonotis leonurus

Átlagos kerti talajban, jó vízelvezetés mellett napos vagy enyhén árnyékos helyen szépen fejlődik. Szárazságtűrő növény, de az aszályos időkben a heti egy alapos locsolást meghálálja. Télre takarni kell a tövét levelekkel vagy mulccsal.

Magról koratavasszal vagy zölddugványról szaporítható nyár elején.
(Sajnos magyar kertészetben még nem találkoztam vele, így esélyes, hogy külföldről rendelt magról tudunk csak nevelni, ha szeretnénk. Márciusban vessük el a magokat beltéren, és a fagyok elmúltával helyezzük ki a növényt a kertbe.)

Mediterrán kertek, vidéki, természetes kertek növénye, de kaspóba ültetve is jól mutat.

Szerintetek sem hasonlít rá? 🙂

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek