A Bernepark Bottropban

Fantasztikus átalakulás, ahol egy ipari objektumot alakítottak parkká a németországi Essen mellett. A kialakított parkban egy nagyon meghökkentő, “ipari” hotel üzemel, ahol a vendégek betoncsövekben lakhatnak.

A parkot tervező Piet Oudolf, holland kertész a Új Évelő Mozgalom (New Perennial Movement) vezéralakja, zseniális képességekkel készíti el terveit, melyekben a formák és színek minden évszakban csodálatos kompozíciót alkotnak.

Képgaléria a kezdetektől mostanáig

Képek forrása:
https://www.bernepark.de/
https://www.facebook.com/GartengestaltungHegmann

A projektről

A park területe 3.000 m2. A beültetett víztároló 72 méter széles, melyben koncentrikus ültetések mentén spirálisan futó utak vezetnek végig a növények között. A beültetés túlnyomóan alacsony évelő növényekből áll, így az egész terület csodásan belátható a park összes pontjából. A víztároló körül helyezték el a betonszobákat, melyeknek ajtajából szép kilátás nyílik a beültetésre.

Az évelő növények ültetésének módja a parkban

Az ültetés alapját 5 növény adja (pompás varjúháj, őszi nyúlfarkfű, nagyvirágú tisztesfű, széleslevelű sóvirág, zsálya), melyek szinte mindegyik ágyásban megtalálhatóak.
Második “rétegét” a szigetekben ültetett füvek adják, melyek csoportosan vannak ültetve az erősebb hatás elérése érdekében (Molinia és gyepes sédbúza).
Harmadik rétegként a természetes hatású, elszórt ültetésű növényeket találjuk (keskenylevelű csillagmeténg, borsófürt, örmény gólyaorr, őszirózsa, hegyi menta).

A felsorolt növények különböző virágzási idejűek, különböző őszi színekben pompáznak, ráadásul leveleik formavilága is változatos. Február végén, március elején kell visszavágni a növényeket.

Évelő növények a parkban

Nézd meg a Piet Oudolf által tervezett new yorki High Line Parkot is!

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek