Talajjavítás: Mit adjunk a talajhoz?

Szerencsére nagyon sok klassz dolog áll rendelkezésünkre, mondhatni csak a pénztárcánk vastagsága szabhat határt terveinknek. De nem kell aggódni, vannak olcsó megoldások is a spórolósabb kertészeknek. A talajjavítás minden talajtípusnál jól jön.

talajjavítás talajkondicionalas
Termékeny föld
Kép: Kaboompics .com on Pexels.com

Talajjavítás előtt, teszteljük le kertünk talaját, azonosítsuk be annak típusát, hogy megtudjuk, mit kell tennünk ahhoz, hogy még jobb legyen a kertünk talaja. Így elemezd a talajod…

Talajjavítás talajtípusok szerint

 • Homokos talaj
  Ennél a talajtípusnál a gyors kiszáradás, és a tápanyagok gyors kimosódása a probléma.
  Szerves anyag pl. komposzt, talajkondicionálók hozzáadásával javíthatunk ezen.
 • Agyagos talaj
  Ilyen talajok esetén a vízelvezetés és kemény, összeállt talaj a probléma.
  Lazítanunk kell az agyagos talaj szerkezetét szerves anyaggal, illetve kvarchomokkal. Mindkettő segíti a felesleges víz elvezetését is. A kvarchomok azért klassz, mert a sima homokkal szemben, szemei nem tapadnak össze, így nem tud beton keménységűre összeállni.
 • Vályogtalaj
  Ha a szerencse ránk mosolygott, akkor vályogtalajunk van. A lehető legjobb összetételű talajtípus, azonban szerves anyag és talajkondicionáló hozzáadásával csak javíthatunk a jó földön is.

Talajjavítás Hogyan csináljuk a gyakorlatban?

A talajjavítás nem egyszeri feladat, a talaj folyamatos gondozást igényel. Itt van néhány tipp, hogy milyen anyagokat tudsz segítségül hívni:

Használjunk komposztot!

A kerti komposzt a legolcsóbb megoldás, hiszen csak olyan dolog kerül a komposzthalomra, amit már amúgy sem tudnánk hasznosítani. Ráadásul nem is bonyolult komposztálni, bárki képes rá. Ebben a cikkben írtam erről bővebben.

Mit nyerünk a komposzttal? Több dolgot is.

Egyrészt javíthajuk vele a talajunk szerkezetét, ami nagyon fontos a szükséges nedvesség megtartásában és felesleges elvezetésében. Másrészt hasznos baktériumokat és gombákat tartalmaz, mely segíti a szerves anyagok bontását és a tápanyagok felvételét a növények számára. Harmadrészt tápanyag-utánpótlást biztosít a növények számára.

Az érett komposztot a talajra terítjük, esetleg óvatosan annak felső rétegébe dolgozzuk egy ásóvillával, ezzel nagyon sokat javítunk a földünkön.

Ha mennyiségeket kellene megadnom, azt mondanám, hogy körülbelül 3 évente 5 cm vastagságú, jó minőségű komposzt kijuttatása elegendő a talaj jó kondícióban tartására.

Konyhakertben ennél több is kellhet, mert a zöldségek, gyümölcsök tápanyagfelvétele sokkal intenzívebb, mint az évelő növényeké!

Ha talajunkra minden évben kellően odafigyelünk, akkor egy kezdeti talajelőkészítés után már nem szükséges felrotakapálni, felásni és feleslegesen tápozni.

Folyamatosan mulcsoljuk a kertet!

Az elhalt vagy már nem kellő növényrészeket apróra vágjuk (5-10 cm-es darabokra), földre terítjük a növények töve köré. Ezzel elindítunk egy nagyon hasznos folyamatot. A levágott növényrészek megakadályozzák a talaj kiszáradását, mert nem éri közvetlen napfény a talajt, majd lassú bomlásukkal szerves anyagot és tápanyagot juttatnak vissza a talajba. Tulajdonképpen egy hatalmas komposztálóvá változtatjuk ezzel a kertet. Jó megoldás lehet akkor, ha nem fér komposztáló a kertünkbe.

Vannak olyan területek a kertben, ahol nem tudunk mulcsolást alkalmazni, ilyenek pl a füvesített részek.

A gyep több szempontból is nehéz pálya, de most foglalkozzunk csak a talajjavítással. A gyepes területek nagyon tápanyagigényesek, hiszen a nyírással folyamatos növekedésre serkentjük a füvünket, amihez sok tápanyag kell.
Ha mellőzni szeretnénk a mesterséges szereket, akkor érett, átszitált komposzttal, talajkondicionálókkal és szuper szerves trágya granulátumokkal kényeztethetjük a gyepünket.

Az érett komposzttal legtöbbször az is probléma, hogy nem tudunk belőle eleget termelni a kertünkben. Szerencsére vásárolhatunk is külső forrásokból komposztot. Vannak zsákos kiszerelésű termékek, de felkereshetünk komposztüzemeket is ömlesztett termékért, ha nagyobb mennyiségre van szükségünk. Ha úgy döntünk, komposztüzemből vásárolunk, érdemes ellenőrizni rendelés előtt a komposzt minőségét, nehogy pl nejlondarabokkal teli szállítmányt kapjunk.

Szerves trágya granulátum

Természetes alapú készítmények, melyek hasznos gombákat, baktériumokat adnak a talajhoz a tápanyagok mellett. Segítik a talajban a víz megkötését. Jó kiegészítése lehet a komposztnak.

Konkrét terméket ajánlok, ezt kipróbáltam.

Nekem a Biosol Forte bevált, már egy idény után elmondhatom, hogy a legfelső földréteg abszolút jobb minőségűre változott. Egyetlen egy növényem sem égett meg tőle. Kézi műtrágyaszóróval és kézzel szórtam ki a kertembe tavasszal.

 • teljesen természetes alapú trágya
 • hasznos baktériumokat és gombákat ad a talajhoz, mely segíti a talajban lévő mikrobákat
 • alacsony sótartalma miatt biztonságosan használható, nem égeti meg a növényeket
 • tömegéhez képest 2-3-szor több vizet képes megkötni
 • hosszan tartó hatású, nem csak addig hat a talajra, míg alkalmazzuk, hanem utána is
 • alkalmazása: kiszórjuk, alaposan belocsoljuk
 • N-P-K = 6-1-1 (6% nátrium – 1% foszfor – 1% kálium)
 • Virágos és zöldséges kertbe is 35 g/ m2 a javasolt mennyiség, mely tavasztól őszig kijuttatható

Nem hibázhatunk vele, de sajnos meg is kérik az árát.

Állati trágyák

állati trágya talicskában
Állati trágya talicskában

Az állati trágyáknak különböző az összetétele. Ezt figyelembe kell vennünk, mikor kiválasztjuk a számunkra megfelelőt. Frissen szinte semmilyen állati trágyát nem javasolt alkalmazni, mindet komposztálás után ajánlott felhasználni.

 • Lótrágya
  Szalmával keverve szuperül lazítja az agyagos talajt, és rövid komposztálás után alkalmazható.
 • Érett marhatrágya
  Állítólag a legjobban felvehető formában tartalmazza a tápanyagokat
 • Baromfitrágya
  A friss trágya magas nitrogén- és sótartalma miatt mindenképpen megfelelően komposztált trágyát használjunk, nehogy kiégessük a növényeinket. Az érett baromfitrágya hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkezik, mint az előzőek.

Pelletált állati trágyák

Sokkal kényelmesebb formában is hozzájuthatunk az állati trágyákhoz. A pelletált trágyák a granulátumokhoz hasonlóan könnyen kezelhetőek, apró, formázott darabokból állnak, tápanyagtartalmuk bevizsgált, kisebb kertek esetén megéri a pluszköltséget, mert nemcsak kijuttatásuk, hanem tárolásuk is egyszerű. Pl: Marha-jó pelletált szarvasmarha trágya, Tyúkanyó pelletált baromfitrágya

Talajkondicionálók

Nagyon jó, biokertekben is használható termékek találhatóak a piacon. Különböző összetételű termékek segítik a kertészek munkáját.

Az egyik ilyen fontos összetevő a huminsav, mely megköti a növények számára még nem alkalmas formában található tápanyagokat, és segíti azok felszívódását.

A mezőgazdasági művelés alól kivett termőföldek regenerálódását gyorsíthatjuk vele.

Saját tapasztalatom egyelőre az Amalgerollal van. Nagyon gyatra a föld a kertemben, így mindent bevetek, amit csak lehet. Természetesen elsődleges szempont, hogy kizárólag bioszert alkalmazok.

Az Amalgerol növényi kivonatokból, növényi és ásványi olajokból áll. Javítja a talajban élő mikrobák életminőségét, gyorsítja ezáltal a szerves anyagok bomlását, ezért jobban fejlődnek növényeink az aktívabb talajban. Kijuttatható permettel vagy öntözéssel is. Saját kertemben kézi permetezőt használtam, a növények tövére, illetve a talajra juttattam ki.

Itt érdemes megemlíteni még az algából készített termékeket is, melyek ugyancsak nagyon kedvezően hatnak a talajéletre. A talajba juttatott algák javítják a talaj vízmegtartó-képességét, segíti a növények számára a tápanyagok felvételét.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek