6 hasznos tipp a termékenyebb talajért

A talaj a kiindulópont, a legfontosabb alap, melyre a kertet építjük. Ha ez az alap gyenge, sok gonddal fog járni a kertészkedés. Nagyon fontos tehát, hogy megfelelően gondozzuk a talajt a kertünkben. A talaj javítása kulcsfontosságú a kertészkedésben.

A talajnak szerves és ásványi anyagra van szüksége ahhoz, hogy képes legyen évről évre biztosítani kertünk növényeinek a megfelelő tápanyagokat és életfeltételeket.

A talaj javítása azt eredményezi, hogy növényeink kevesebb betegséggel fognak küzdeni, szebb virágokkal, jobb minőségű terméssel ajándékoznak meg minket.

1. Juttassunk szerves anyagot a talajba!

A szerves anyagok javítják a talajszerkezetet, tárolják a nedvességet, ugyanakkor megfelelő elvezetést is biztosítanak a felesleges víznek. Levegőre is szükség van a talajban, ezért is nagyon fontos pl erősen összetömörödött talajokba szerves anyagot juttatni. Agyagos talaj esetén a talajlazítás miatt alkalmazzuk, homokos talaj esetén a víz megtartása miatt.

Tőzeg, komposzt, érett trágyák állnak rendelkezésünkre az ügy érdekében. Fontos megjegyezni, hogy a tőzeg savas kémhatású, míg az érett komposztok és trágyák inkább semleges kémhatásúak.

2. Pótoljuk a tápanyagokat a talajban!

Tápanyagok hiányában a növényeink nem fognak szépen fejlődni. Nagyon sok ásványi anyag vesz részt a növények felépítésében, ezért is kell gondoskodnunk arról, hogy mindet biztosítani tudjunk számukra, hogy erős, egészséges növényeink lehessenek.

Jó minőségű levélkomposzt, érett trágyák és a hosszú hatású szerves trágyák a segítőink.
Tápanyagpótlás előtt érdemes letesztelni a talaj összetételét. Van viszonylag elérhető áron talajelemző készlet, mely ph-értéket, N-P-K (nátrium-foszfor-kálium) mennyiséget is kimutat. A pontos adatok tudatában megfelelőbb talajjavítást végezhetünk.

3. Élénkítsük a talajéletet!

A talajban többek között gombák és baktériumok segítik a lebontást, hogy a növényeink könnyen fel tudják venni a számukra szükséges tápanyagokat. A földigiliszta is nagyon jó barát emiatt. Nagyon fontos, hogy segítsük ezeket a segédeket a kertünkben, hogy hasznosulni tudjon a földben lévő tápanyag.

Komposztot, érett trágyákat és talajkondicionálókat vethetünk be.
Volt mezőgazdasági területek esetén, melyek vegyszerekkel voltak kezelve évekig, évtizedekig, szuper megoldás a talajkondícionálók alkalmazása a talaj javítására, regeneráció gyorsítására.

4. Óvjuk a talajt a kiszáradástól!

Amikor a talaj nedvességtartalma drasztikusan lecsökken, sok benne élő organizmus is elpusztul. A talaj száraz, a növények sem képesek felvenni tápanyagot és vizet. A növényeink stresszhelyzetbe kerülnek, mely kihat a növekedésre, a termésre, a virágokra, betegségek, kártevők támadják meg őket, szélsőséges esetben el is pusztulhatnak.

Mulcsolással és sűrűbb növényültetéssel lassíthatjuk a talaj kiszáradását.
A cél, hogy a talajt ne érje közvetlen napfény.

5. Ne használjunk műtrágyákat, vegyszereket!

A túl sok tápanyag is kárt okoz a talajban. Megölheti a talajlakókat és a növényeinket egyaránt. A mezőgazdasági műtrágyákat saját kertünkben semmiképp se alkalmazzuk, mert azok az intenzív, nagyüzemi termelésre vannak kitalálva. Vannak burkolt, lassú kioldódású műtrágyák, melyek kevésbé károsak, mint az előzőek, de én azt javaslom, válasszuk inkább mindig a szerves trágyákat, még ha drágább is!
A gombaölők és rovarölők rövid távon jó megoldásnak tűnhetnek, de sajnos nem csak a kellemetlen betolakodókat pusztítják el, hanem segítőinket is, ezzel felborítják a talajunk természetes egyensúlyát.

Nagyon jó bioszerek kaphatóak és készíthetőek, melyek természetes módon hatnak. A talaj természetes módon történő feljavításával kevesebb növényvédelmi gonddal kell szembenéznünk, az erősebb, egészségesebb növények kevésbé betegednek meg, ellenállóbbak lesznek.
És sose feledjük, a kert nem egy steril labor!

6. Ne forgassuk a talajt!

A kemény munkával felépített talajéletet egy mozdulattal tönkre tudjuk tenni, ha a talajunkat úgy ássuk fel, hogy közben megforgatjuk a földet. Ilyenkor a felszínre kerülnek azok a kis élőlények, akik a talaj alsóbb rétegeiben végzik fáradhatatlanul a munkájukat, sajnos ezek a felszínen elpusztulnak. Ha egyszer megfelelően előkészítettük a kertünk földjét, akkor utána nincs szükségünk drasztikus talajforgatásra.

Súlyosan tömörödött talajok esetén (pl építkezés után) muszáj felrotálni a talajt és szerves anyagot juttatni bele. Ha ezt egyszer alaposan elvégeztük, és folyamatosan karbantartjuk kertünk talaját, soha többé nem kell a rotakapát használnunk.
Nagyon hasznos eszköz az ásóvilla, mellyel forgatás nélkül tudunk talajt lazítani. Minden kertbe javaslom a beszerzését, ráadásul kiváló a komposzthalom forgatására is.

Olvasd el ezt a cikket is, ahol a talaj javítása témában bővebben is írok.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek