Magaságyás kisokos – Milyen széles legyen a magaságyás?

A magaságyás magasságával már foglalkoztam ebben a cikkben, most pedig a magaságyás szélességét fogom tárgyalni. Lássuk, mi alapján határozzuk meg!

A magaságyás szélessége két nagyon alapvető dologtól függ:

  • Milyen hosszú a kertész keze
  • Körbejárható-e az emelt ágyás

Viccesen hangzik, de tényleg számít a kertész kezének hossza. Az emelt ágyás lényege, hogy nem akarunk felmászni rá, hanem kényelmesen szeretnénk elérni a benne termesztett zöldségeket, virágokat a földről.
A magaságyás minden szegletét el kell érnünk, tehát a legtávolabb eső pont ne legyen messzebb, mint a ameddig a karunk elér. Emiatt felnőttek esetében a magaságyás szélessége 60 cm, gyerekeknél 40 cm.

Ha az ágyás körbejárható, akkor lehet szélesebb az ágyásunk. Körbejárható magaságyás esetén felnőtt kertészek 90-120 cm széles ágyást tudnak gondozni kényelmesen. Gyermekek esetén maximum 80 cm-es szélesség javasolt.

Kerekesszékes kertészek keskenyebb ágyást tudnak gondozni kényelmesen, ezért nekik 90 cm-nél semmiképpen ne legyen szélesebb a körbejárható magaságyás.

Fontos!
A magágyás szélessége a teljes szélességet jelenti, nem csak az ültetési felületét! Ezt azért fontos kiemelni, mert a keret vastagsága változó, fadeszka vagy kerítéselem szélessége igen eltérő, de mindkét esetben el kell érnünk a növényeket az ágyás széléről.

magaságyás zöldségekkel
magaságyás zöldségekkel
Saját ágyásom, mely 90 cm széles, de nem körbejárható. Meg is gyűlik vele a bajom.
Mikor készült, még nem tudtam azt, amit ma. 🙂

A magaságyás tervezéséről itt találsz egy összefoglaló cikket.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek