Margarida kertje – Portugália

Margaridával először egy facebook csoportban találkoztam, ahol képeket posztolt a kertjéről.

Mondanom sem kell, azonnal beleszerettem a fotókba és a kertjébe. Rögtön követni kezdtem őt instagramon, és egyszerűen nem tudom megunni a fotófolyamát.

Annyira tetszik Margarida kertje, hogy elhatároztam, hogy bemutatom nektek is. Felvettem vele a kapcsolatot, és alaposan kifaggattam.

Ismerjétek meg Margaridát!

Margarida Maia Portugália középső részén él egy hegyvidéki tájon.

Mivel nem hivatásos kertész, hanem orvos, és igencsak elfoglalt, nem volt egyszerű időt szakítania az interjúra, de elkészültünk vele.

Margarida mindig is szerette a virágokat, ez motiválta őt, hogy létrehozza saját kertjét. Az utóbbi években a kert egy védelmező menedékké vált számára a rohanó világban, egy olyan stresszmentes hely, ahol teljesen ki tud kapcsolni. A kikapcsolódás nem csak a pihenést jelenti a kertben, hanem a kerti munkát is, hiszen saját maga gondozza a növényeket. Pontosan ezért jól ismeri benne az összes növényt!

Mikor azt kérdeztem tőle, hogy melyik a kedvenc növénye, nem tudott pontos választ adni, csak annyit mondott, hogy minden nap más és más a kedvence, de előfordul, hogy ezt óránként újragondolja. 🙂

Afelől is érdeklődtem, hogy vajon van-e kedvenc kerttervezője? Itt már határozott választ kaptam.

Piet Oudolf. Micsoda egybeesés! – gondoltam. Nekem is ő. 🙂

Margarida kertje

A kert Portugália középső területén található, ahol mediterrán az éghajlat.

A nyár forró, hosszú és száraz, ilyenkor sajnos néha öntöznie kell a növényeket. A telek többnyire enyhék, ritkán esik a hőmérséklet 0°C fok alá. Margarida azt is elmondta, hogy az elmúlt években egyre kevesebb eső esik náluk is sajnos.

A kert gondozott része kb 2.000 m2, de folyamatosan bővül. A terep eléggé lejtős és kanyargós. A talaj viszont nagyon agyagos és tele van mészkődarabokkal.

Rákérdeztem arra is, hogy mivel javította a talajt a növények számára?

Az összes talajjavítás kizárólag vegyszermentes anyagokkal történt. A legfontosabb szabály a kertemben, hogy megfelelő és természetes egyensúly alakuljon ki a biodiverzitáson és a természetes önfenntartáson keresztül. Sok, hazámban honos növényt ültetek, és kizárólag bio szervestrágyát és bio mulcsot használok. – fejtette ki Margarida.

Miért választottad az évelőket és a miért a természetes kert stílust? – faggattam tovább.

Margarida: Csakis az évelő, természetes kert irányzat az, ami magával ragad manapság.

Kíváncsi voltam, hogy miért szereti a füveket a kertben, Margarida az mondta, hogy nagyon szereti, ahogy mozgást visznek a kertbe a lágyan lengedező leveleikkel, virágaikkal.

Ez a csodás kert egy terasszal kezdődik, melyhez egy füves rész kapcsolódik, ahol élvezni lehet a csodás kilátást a hegyekre. A virágágyások ezt ölelik körül, keskeny, kavicsos út kanyarog közöttük, amiket szintén Margarida készített. 2021-ben elkészült egy aprócska tó is, aminek a célja a vadvilág támogatása.

A kert mindössze 5 éves, de elképesztően gyönyörű, mondhatni varázslatos.

Margarida imádja gondozni a kertet, minden nap értékeli a szépségét. A jövőre vonatkozóan kizárólag annyi a kitűzött célja, hogy egyre jobbá, szebbé tegye ezt a természetes ökoszisztémát.

Képek Margarida kertjéből

Kövessétek Margaridát az instagram-on!

Eszméletlenül szép képek. Egyszerűen megunhatatlan!

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek