A barátcserje gondozása, metszése és szaporítása

Hosszú virágzása és csodás levélformája miatt szeretik sokan az illatos barátcserjét (Vitex agnus-castus). Ez az illatos virágú cserje csak úgy vonzza a beporzókat, méhek, pillangók és még a brutális hangú kék fadongó is rendszeres látogatója. A barátcserje gondozása nem igényel sok energiát, könnyen nevelhető, és nagyon sikeresen szaporítható.

Különlegesen szép levelei, dús, kései virágzása és egész télen mutatós virágmaradványai miatt magas esztétikai értékű cserje.

Dél-Európa, Kis-Ázsia és a Mediterráneum területén honos, a erősebb téli fagyoktól (-10-15 fok) a fiatalabb növényeket mindenképpen védeni ajánlott. Megbízhatóan -10 fokig télálló.

A barátcserje gondozása, vitex angus-castus gondozása
Az illatos barátcserje – Vitex agnus-castus
Kép: Griffin Taylor on Unsplash

Amit tudni érdemes az illatos barátcserjéről

TalajJó vízáteresztő talajt kedvel.
Típus: Meszes, homokos, vályog.
pH: Savas, lúgos, semleges.
FényigényNapos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
Virágakék – rózsaszín – nyáron (július-augusztus)
TerméseNincs
Magasság1,5-2,5 m
Szélesség1,5-2,5 m
Télállóságtélálló -10 fokig
GondozásNyári melegekben heti egyszeri, alapos öntözést igényel.
Betegségekre nem fogékony.
MetszésIfjító és alakító metszést egyaránt bírja.
SzaporításMagról tavasszal, félfás dugvánnyal május-június tájékán.
VeszélyességNincs

A barátcserje gondozása – Vitex agnus-castus

Szép, felfelé szélesedő formájú, lombhullató cserje erősen felfele törő ágakkal. Átlagos vízigényű növény, de a jól begyökeresedett példányok gond nélkül átvészelik a szárazabb időszakokat is.

Napos helyet válasszunk neki a kertben. Nem tolerálja a nedves, pangó vizes talajokat. Jó vízelvezetésű talajba ültessük.

Kártevője, betegsége nem nagyon akad.

A barátcserje metszése

A barátcserje metszése tavasszal aktuális, a fagyok elmúltával, de még lombfakadás előtt.

Ilyenkor kell eltávolítani a bokor belsejében keresztben növő ágakat, és azokat a vékony ágakat, amelyeket túl gyengék, továbbfejlődni nem fognak, csak besűrűsítik a cserjét.

A barátcserje nagyon jól bírja a metszést, ezért ha méretét csökkenteni szeretnénk, erősebb visszavágást is alkalmazhatunk rajta március végén. Emiatt nagyon jól kontroll alatt tartható a mérete.

A barátcserje gondozása, vitex angus-castus gondozása
A barátcserje – Vitex agnus-castus
Vitex agnus-castus” by peganum is marked with CC BY-SA 2.0.

A barátcserje szaporítása

Május – június hónapokban lehet dugványról nagy sikerrel szaporítani. Vágjunk le egy 10-15 cm-es félfás hajtást, mely se nem teljesen friss hajtás, se nem megfásodott, régi ág.

A levágott, félfás ágdarab alsó feléről vágjuk le a leveleket, majd dugjuk egy virágfölddel teli, nagyobb cserépbe úgy, hogy a dugványunk ne érjen le a cserép aljáig, de a dugvány fele kerüljön a föld alá.

Locsoljuk be, és a kert egy védett, félárnyékos részében helyezzük el. Ügyeljünk rá, hogy földje ne száradjon ki, így 4-5 hét alatt már egész jól begyökeresedik.

Magról is jól szaporodik.

A latin név eredete

A Vitex a latin vieo szóból ered, melynek jelentése szőni vagy összekötni. A barátcserje vesszőit kosárkészítéshez használták. A faj agnus-castus szokatlan elnevezése mind a görög, mind a latin nyelven tisztaságot jelent. Úgy hitték, hogy a barátcserje szent a családi tűzhely görög istennője, Hesztia és a latin istennő, Vesta számára is. Afrodiziákumként tartották számon, de ez a hatás máig nem bizonyított.

Inspirációs képek a barátcserjéhez

Kattints a Barátcserje feliratra, hogy megnyisd a galériát!

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek