Rákoskeresztúr központi tere, a Fő tér

Régóta lakom a 17. kerületben, ezért élőben láthattam a központ megújulását 2010-ben. Régen buszállomás állt Rákoskeresztúr központjában, amit nagyon ízlésesen átépítettek.

A tér fókuszpontjában egy modern stílusú szökőkút áll, mely kellemes látványt nyújt a padokon pihenő embereknek, a víz csobogása pedig nyugtatóan hat mindenkire.

Sok kritika érte a felújított teret mondván, hogy kevés lett a zöldfelület, túl sok a burkolat.
Úgy hiszem, ez azért alakult így, mert a Fő tér nem parkként üzemel, hanem rendezvény- és közösségi helyszín is. Minden évben itt állítják fel a korcsolyapályát, itt tartják a karácsonyi vásárt, és itt áll a kerület karácsonyfája is. Ez egy olyan hely lett, ahol jó sétálni, másokkal találkozni, még akkor is, ha nem egy erdős park sok-sok zöld felülettel.

a Fő tér, Rákoskeresztúr

2021 őszén készítettem a lenti fotókat a térről. A tölgyfák kapták a főszerepet a téren, 4-5 fajtából válogattak. Nagyon szép évelők és cserjék találhatóak az ágyásokban. Öröm látni, hogy az egynyári beültetéseket a sokkal szívósabb, évelő ágyások szorítják ki.

Képek Rákoskeresztúr központi teréről

A díszgyertya ősszel nagyon sokáig virágzik, igen strapabíró növény, a képen a halványrózsaszín virágú. A sötét rózsaszín pedig kerti begónia, ami nem télálló, ezért nálunk teleltetni kell, de a parkokban egynyáriként alkalmazzák.

A begóniák mögött szinte észrevétlenül tűzpiros lobéliák sorakoznak. Hátterükben a tollborzfű magasodik kalászaival lágyítja a begóniák sűrű blokkját, dinamikát visz az ágyásba, ha megmozgatja a szél.

A tollborzfüvek mellett az elnyílt kúpvirágok tömegének barnás-fekete foltja emeli ki a még virágzó növények színeit.

évelők a Fő téren, Rákoskeresztúr

Őszirózsák gyönyörű, elnyílt állapotban, vöröses levélszínnel. Mögöttük a felfelé törő nádtippanok már aranysárgába öltöztek, kihúzott hátú katonaként őrt állnak.

tölgyek a Fő téren, Rákoskeresztúr

Nádtippan és a narancsba, vörösbe forduló tölgyek.

tölgyek a Fő téren, Rákoskeresztúr

A japán vérfű vöröse összecseng a tölgyekkel.

magyar kőris a Fő téren, Rákoskeresztúr

A tér másik oldalán a magyar kőrisek sötétbordóra változtak. A kávézó mellett nád díszít.

fő tér kávézó
évelők a Fő téren, Rákoskeresztúr

Ez az egyik kedvenc képem. A tölgyek is csodásak, de az évelő ágyásban a perovszkia zsálya szürkés ágai mellett nem lehet elmenni úgy, hogy az ember ne vetne rá egy pillantást. Mellettük megint csak tömegesen elnyílt kúpvirágok sorakoznak a kerek, fekete virágfejeikkel.

spirea japonica a Fő téren, Rákoskeresztúr

Nyírlevelű gyöngyvesszők napos helyre ültetve kihozzák magukból a legjobbat ősszel is.

égerek a Fő téren, Rákoskeresztúr

A park egyik sarkában enyves égerek kaptak helyet. Vízpartok fája az éger, ezért igencsak vízigényes, napon fejlődik a legszebben. Alattuk tarkalevelű dalmát nőszirmok sorakoznak. Szép összeállítás, hiszen az éger mélyzöld levelei alatt szinte felragyognak a tarka levelek.

Az enyves éger termése és virága.

éger a Fő téren, Rákoskeresztúr
gyertyánok a Fő téren, Rákoskeresztúr

Az oszlopos gyertyánok is sárgultak már. Szuper, szabályos kúp alakú lombkoronát nevelnek, kérgük sima, leveleik fényesek, mélyen erezettek.

tulipánfák a Fő téren, Rákoskeresztúr

Tulipánfák a panelházak tövében. Levelük sárgára változik ősszel, nagyon szépen párosították a bordóra színeződő magyar kőrisekkel.

Rákoskeresztúr központja szuper találkozóhellyé vált ezzel a sokoldalúan használható, kellemes hangulatú Fő térrel. Nézd meg te is, ha erre jársz!

Ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek