BUGA23 – Mannheim, Németország

Sosem gondoltam volna, hogy egy főként egynyári növényekkel kialakított ágyás mélyen meg tudna érinteni. Azért hittem ezt, mert még sosem láttam olyan kiültetést, ami valamiféle természetességet sugárzott volna. A BUGA23, azaz Bundesgartenschau 2023. évi helyszínén, Mannheimban történt meg az, hogy még a többnyire egynyári, illetve fagyérzékeny virágokkal tervezett ágyások is elrabolták a szívemet.

A BUGA 1951 óta kétévente kerül megrendezésre változó helyszínekkel, Mannheimban 1975-ben volt utoljára, amire akkor 8,1 millióan voltak kíváncsiak.

Az idei kiállítás egy régi katonai területen lett kialakítva, ami megmagyarázta azt is, hogy a kiállítást szögesdróttal felszerelt téglafal határolta néhány helyen. Amíg ezt nem tudtam, kétségek közt vívódva sétáltam a bejárat felé. Viszont amikor megpillantottam a bejáratot, azok a bizonyos, szíveket elrabló ágyások fogadtak.

Merész színkombinációk, érdekes növények, káprázatos füvek alkották a kompozíciót.

Galéria a BUGA23 bejárata előtti ágyásokról

A bejáraton áthaladva régi épületek fogadták a nézelődőket. Szépen fel voltak újítva, de úgy, hogy meghagyták a régi dizájnt is, és szépen kivirágoztatták a környezetüket. Egy kisebb vásár is volt itt, ahol sok kerti kiegészítőt, bútorokat és növényeket is venni lehetett.

Két épületcsoport között szintén színes, érdekes kiültetések vonták magukra a nézelődők figyelmét. És kontrasztként a sok színes és zöld mellett természetesen meghagyott, füves területek ölelték körbe az öntözött ágyásokat. A szalmasárgára száradt füves, kamillás, bogáncsos ágyások jó példái voltak annak, hogy hogyan lehet hozzászoktatni az embereket a nyári forróság alatti természetes állapotokhoz.

BUGA23 temetői ötletek

Nekem tetszettek a temetői ötletek is. Nagyon szépek voltak az egyes sírok, de a rétként megalkotott temető is. Sose jutott volna az eszembe, de így, hogy láttam, kifejezetten tetszett!

Zöldséges kertek

Megszépített haszonkerteket is találtam a BUGA23-on, ugyanis a virágok közé bekerültek a zöldségek, gyógynövények. Volt egy óriási csészékből álló kert is, ahol a csészékben gyógynövények nőttek, és komplett teakeverékeket kínáltak. Egy csészében egy teakeverékhez való növényeket ültettek.

Néhány ágyásban pedig paradicsomokkal, paprikákkal, kelekkel vagy éppen babfuttatókkal dobták fel a virágokat.

Bemutatókertek a BUGA23-on

Nagyon sokféle stílusban készültek bemutatókertek is. Nagyon klassz ötletekkel indították be a nézelődők fantáziáját!

Szárazságtűrő ültetések

Ezek voltak a kedvenceim. Hazai pályán éreztem magam 😀

Gyönyörű és nem mindennapi ágyások

Volt egy hatalmas terület, amit Rózsakertnek hívott a BUGA23 térkép. De ez nem egy hagyományos rózsakert volt, hanem újító gondolatokkal teli. Élveztem ott lenni, pedig nem vagyok annyira rózsás. 🙂 Ezenkívül rengeteg klassz kiültetés volt még, amiket most csak ideszórok nektek ebbe a galériába.

Luisenpark

Libegő vitt át a BUGA23 másik területére, a Luisenparkba. Hatalmas fák és grandiózus terek döbbentettek meg először, aztán csak sétáltam, sétáltam, és sétáltam.

És még rengeteg képet készítettem, de az már nem fér bele ebbe a posztba. Remélem, sikerült elrepítenem titeket egy kicsit Mannheimba. És találtatok megvalósítani érdemes ötleteket is! 🙂

A kiállítás októberig tart nyitva, így ha valakinek a fentiek alapján megjött a kedve, még senki sincs elkésve. 🙂 Itt megtaláltok minden infót: https://www.buga23.de/

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek