Varázslatos helyek Ludwigshafenben – Harald Sauer munkái

Még a nyári, németországi körutamon jártam Ludwishafenben Angelika és Peter ajánlására, amit nagyon köszönök nekik, hiszen gyönyörű helyeket láthattam. Harald Sauer készítette a ludwigshafeni központi temető és az Ebertpark ágyásait. Az Ebertpark egyébként az ő kezelése alatt áll, és csodálatosan felvirágoztatta a területet még úgy is, hogy szűkös kerettel kellett gazdálkodnia. Most csodájára járnak a munkájának, és hát, én is így tettem, és nem csalódtam.

Utam a ludwigshafeni központi temetőbe vezetett, ami nagyon érdekes volt. Egy nemzetről nem csak parkjai, utcái tudnak mesélni, hanem a temetői is. A BUGA kertészeti kiállításon is volt külön temetői részleg, nem hiába.

A hatalmas területű temetőben nagyon szép, gondozott sírokat láttam. Mind-mind virágzó növényekkel volt tele, a legkedveltebb növény az árnyas fák alatt pompázó begónia volt.

Begónia és japán kövérke egy síron.

Hauptfriedhof Ludwigshafen – Központi temető – Harald Sauer ágyásai

A húsz perces, temetői séta, míg elértem a központi részhez, nagyon érdekfeszítő volt. És mégis a legnagyobb élmény az volt, mikor megpillantottam Harald Sauer által tervezett ágyásokat. Micsoda léleksimogató látvány! – gondoltam.

Ebertpark Ludwigshafen

Az Ebertparkba is ellátogattam ezen a napon, ahol a kastélykertek stílusában elkészített színes, virágos egynyáriakkal teli ágyások és remek évelőágyások fogadtak.

Az évelőágyásokban nem láttam öntözőcsöveket, és az agyagos talaj olyan száraz volt, hogy ujjnyi vastag repedések szelték fel a talajt. A növények szépek voltak és pompáztak. Kétségkívül állíthatom, hogy Harald Sauer nagyot alkotott itt is.

Hullafáradtan, de inspirációval telítve értem vissza a szállásra, nagyon megmozgatták az agyamat az Ebertpark szárazságtűrő ágyásai. Fontos látni, hogy mi az, ami a mi klímánkon is működhet, inspiráció ide vagy oda. Ezek a kiültetések szerencsére abszolút kompatibilisek a magyar klímával is.

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek