Csodás füvek: A deres csenkesz – Festuca pallens

A deres csenkesz vagy kék csenkesz (Festuca pallens korábban Festuca glauca) egy szárazságtűrő évelő fű, melynek sajátos kinézetét a kékeszöld levelei adják. Alacsony termetű, örökzöld csomót formál, de virágzata kb. 20-25 cm magasra emelkedik a levelei fölé. Száraz, napos helyre, alacsony tápanyagtartalmú talajba való. Sziklakertekbe, homokos, köves talajokra, sírokra jó választás. Talajtakarásra is alkalmas napos, száraz helyeken. Nagyon sok stílusba beilleszthető, a modern kertek kedvelt növénye.

A deres csenkesz egy hidegben növő fű, így legsikeresebben kora tavasszal és ősz elején telepíthetjük, mert ilyenkor van aktív fejlődésben. Nyár eleji virágzása nagyon látványos. Kalászai mereven felfelé törőek, kezdetben világoszöldek, majd fokozatosan bézs színűvé fakulnak.

Természetes élőhelyén sziklás, köves, napsütötte, gyepes területeken fordul elő, Franciaország, Spanyolország és Olaszország területén is honos, sokoldalúan használható fű.

A deres csenkesz vagy kék csenkesz (Festuca pallens korábban Festuca glauca)
Deres csenkesz vagy kék csenkesz a kertünkben virágzás közben – 2022. június

Amit tudni érdemes a deres csenkeszről

TalajJó vízáteresztő talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes.
pH: Savanyú, semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés
VízigényAlacsony
SzárazságtűrőIgen
VirágaZöld/krém színű – nyáron (június-július)
Magasság20-30 cm
Szélesség20-30 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásA nedves talajt nem bírja, kirohad. Csak a kalászokat kell visszavágni tavasszal, a leveleket nem, mert örökzöldek.
SzaporításTőosztással tavasszal vagy cserépbe vetve hideghatással (ősz/tavasz).
VeszélyességNem ismert.
Növények, amikkel jól mutat társításbanLevendula (Lavandula), Ürömfélék (Artemisia), Enyves szurokszegfű (Lychnis viscaria)Díszgyertya (Gaura), Szamárkenyér (Echinops)Bíbor kasvirág (Echinacea), Pompás varjúháj (Sedum vagy Hylotelephium)Cickafark (Achillea)Gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina)Zsálya (Salvia)Macskahere (Phlomis), Napvirág (Helianthemum)
A deres csenkesz vagy kék csenkesz (Festuca pallens korábban Festuca glauca)
Deres csenkesz
Kép: AndreyZharkikhCC BY 2.0.

A deres csenkesz gondozása – Festuca pallens korábban Festuca glauca

A deres csenkesz nem bírja a nedves talajt, könnyen kirohad ilyen körülmények között. Sajnos emiatt nem igazán az agyagos talajok növénye. A szakirodalom szerint nem hosszú életű fű, ugyanis 2-4 év után hajlamos kipusztulni a közepe.

Saját tapasztalatom az, hogy kellően napos és száraz fekvésben ez nem következik be ilyen hamar. A kert hátsó részében egy félárnyékos részen is ültettem egy kék csenkeszt. A harmadik évben már nagyon sűrű, tömött csomót képeztek levelei, mondhatni csúcsformában volt.

Ám következő évben valóban elkezdett kipusztulni a fűcsomó közepe. Vizsgálgatni kezdtem az okot, és arra jutottam, hogy a kevésbé napos fekvés miatt bepanghatott a nedvesség a csomó közepében. Eltávolítottam az elhalt részeket nyár elején, és most már új levelekkel várja a következő évet.

Szóval ha teljesen napos, esetleg járó levegőjű helyre ültetjük, sokkal hosszabb élettartamot várhatunk. A képeken szereplő példány 6 éves és remekül fest. 🙂

Javíthatunk a túlélési esélyein egy félárnyékos, nyirkosabb fekvésben is, ha tél végén megnyírjuk, és kitépkedjük a száradt leveleket. Állandóan üzemelő, csepegtető öntözést nem alkalmaznék a közelében.

Minden tavasszal kitépkedem az elszáradt leveleket a deres csenkeszek csomóiból.

A deres csenkesz vagy kék csenkesz (Festuca pallens korábban Festuca glauca)
Deres (kék) csenkesz a kertünkben már krémszínű kalászokkal. Egyesével és tömegesen ültetve is jól mutat.

A deres csenkesz szaporítása

A kora tavaszi vagy ősz eleji tőosztás a legegyszerűbb szaporítási módja. A megtermett fűcsomót egy ásóvilla segítségével forgassunk ki a talajból. Osszuk kisebb darabokra úgy, hogy minden résznek legyen gyökere.

A nagyobb méretű darabokat ültethetjük egyből a kívánt helyre, ültetés után öntözzük meg a talajt. Csak akkor öntözzünk újra, ha az előző öntözés vize, már felszáradt. 3-4 hét után már egész jól begyökeresednek a palánták.

A kisebb, szálas darabokat szivartálcában, perlittel kevert palántaföldben nevelgessük, és egyre nagyobb méretű cserepekbe ültessük át őket, ahogy a gyökerek teljesen beszövik a földet. Egy év alatt kiültethető példányokat kapunk.

A deres csenkesz vagy kék csenkesz (Festuca pallens korábban Festuca glauca)
Deres csenkesz a kertünkben, amibe a macskák szeretnek beledörgölőzni. – 2023. november 11.

A deres csenkesz fajtái

Nagyon sok, klassz fajta kapható, melyek nagy része hibridizálással jött létre. Csak néhányat említek, de nézzetek körül a Pinterest galériában is!

  • Festuca glauca ‘Elijah Blue’
    Intenzív ezüst lombú, elterjedt fajta.
  • Festuca glauca ‘Cool As Ice’
    Brent Horvath, amerikai nemesítő fajtája. Nagy méretű, intenzíven ezüst fajta.
  • Festuca ‘Golden Tuopee’
    Sárga lombú fajta félárnyékos helyekre. Levelei tavasszal intenzív sárgák, később mattulnak.
A deres csenkesz vagy kék csenkesz (Festuca pallens korábban Festuca glauca)
Kék csenkeszek egy teheráni botanikus kertben. Eszméletlenül jó színhatást lehet velük elérni.
Kép: Averater – CC BY 4.0.

Galéria a Pinteresten

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek