Az alig ismert hegyi menta – Pycnanthemum muticum

Ez egy igen különleges növény, először csak Piet Oudolf könyveiben láttam és csodáltam. Nagyon távoli álmom volt, hogy egyszer talán lesz nekem is. Aztán a kedvenc kertészetemben vásárolgattam, mikor megláttam a cetlin: Pycnanthemum muticum!

Arra az eufóriára még most is emlékszem, mikor villámgyors kézmozdulatokkal ráraboltam a növényre. Tehát nem esélytelen Magyarországon sem a beszerzése, csak fejben kell tartani a latin nevét, mert magyar eddig nem volt.

A hegyi mentát angolról fordítottam, hogy tudjak címet adni a posztomnak. 🙂

Egyébként Észak-Amerikából származik, úgyhogy a prérikertbe is mehetne. 🙂 Természetes élőhelyei a bozótosok, rétek, ahol nedves – közepesen nedves a talaj. Érdekes, hogy nálam a homoktalajban alaposan bemucsolva is jól érzi magát.

Hegyi menta június közepén - Pycnanthemum muticum
Hegyi menta június közepén – Pycnanthemum muticum

Levelei eszméletlenül aromásak, és a szárak végén ezüstössé válnak a virágok közvetlen közelében. Tavasszal élénkzöldek a friss hajtások, de ahogy idősödnek a levelek, úgy válnak egyre sötétebb zölddé. Ősszel aranysárga lesz a levele.

Az ezüstös levelek miatt nagyon jól mutat élénk színű növényekkel.

Pycnanthemum muticum hegyi menta
Hegyi menta az előkertben
Hegyi metna ősszel - Pycnanthemum muticum
Hegyi metna ősszel – Pycnanthemum muticum

Amit tudni érdemes a hegyi mentáról

TalajJó vízáteresztő, nedves talajban érzi jól magát.
Típus: Homokos, vályog, meszes, agyagos.
pH: savas, semleges, lúgos
FényigényNapos fekvés, enyhén árnyékos fekvés.
VízigényÁtlagos
SzárazságtűrőIgen
Virágarózsaszín-fehér – nyáron (június– augusztus)
Magasság60-90 cm
Szélesség30-60 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásNyári aszályos időkben ne hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét. Tavasszal kell visszavágni.
SzaporításTavasszal tőosztással és magról szaporítható.
VeszélyességEnyhén mérgező
Növények, amikkel jól mutat társításbanMacskamenta (Nepeta), Gólyaorr (Geranium), Tulipán (Tulipa), Nárcisz (Narcissus)Jácint (Hyacinthus)Gyöngyike (Muscari)Örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens), Kékcsenkesz (Festuca glauca), Narancs színű sás (Carex testacea), Hegyi sás (Carex montana), Ligeti zsálya (Salvia nemorosa)Csillagfürt (Lupinus), Harangvirág (Campanula), Sásliliom (Hemerocallis), Sarkantyúfű (Delphinium), Piros sarkantyúvirág (Centranthus ruber), Napfényvirág (Helenium)Kasvirág (Echinacea), Nagyvirágú tisztesfű (Stachys)
Hegyi menta június közepén - Pycnanthemum muticum
Hegyi menta június közepén – Pycnanthemum muticum
Hegyi menta június közepén egy frissen ültetett Caradonna Pink zsálya, küllőrojt és kerti izsóp társaságában, a háttér egy óriás őszirózsa. Az ültetés után vastag mulcsréteget kapott az ágyás lenyírt fűből. – Pycnanthemum muticum

A hegyi menta gondozása – Pycnanthemum muticum

Nem fordítottam sok figyelmet a gondozására eddig. Nagyon meghálálta a mulcsolást a homoktalajon, de különösebb babusgatást nem kapott. Ha nem lenne ekkora aszály idén, biztosan szebb lenne, de nálam nagyon nagy pirospont jár azoknak a növényeknek, amik ebben az időben is megélnek minimális gondoskodással. Ezek alapján a hegyi menta kaphat egy szép, nagy pirospontot.

Hegyi menta július végén az idei extrém aszályban - Pycnanthemum muticum
Hegyi menta július végén az idei extrém aszályban – Pycnanthemum muticum
Pycnanthemum muticum
Hegyi menta július végén az idei extrém aszályban – Pycnanthemum muticum

A hegyi menta szaporítása

Tavasszal tőosztással szaporíthatjuk. Lassan növő rizómáival teljesen kezelhetően terjed, nem úgy mint a borsmenta, ami különösen agresszív.

Magvetéssel is próbálkozhatunk, a magok fényre csíráznak, így csak a talaj felszínére szórjuk és nyomkodjuk be. A virágzás után ősszel vessük direktben a talajra, vagy beltéren az utolsó fagyok előtt 6-8 héttel (kb március közepe) cserépbe. Ha beltéren vetjük a magokat, tegyük az edényt a hűtőbe 2-3 hétre egy nejlonzacskóba bugyolálva, utána vegyük ki, és neveljük beltéren tovább. Ezt a hideghatás miatt kell csinálni.

A mínuszok elmúltával kiültethetőek a palánták. Én a beltéri nevelésre szavaznék, ha biztosra szeretnék menni. Nálam spontán egyáltalán nem kelt ki magról semmi, szóval tényleg nem egy szörnyeteg.

Külföldről lehet magokat rendelni, ha valakinek megtetszett.

Hegyi menta
Így nézne ki, ha nem lenne ekkora aszály 🙂
Kép: By I, SB Johnny, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2380487

Találtam az instagramon egy szuper videót!

Inspirációs képek a Pinterestről

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!

Kapcsolódó cikkek