Az őszi sisakvirág gondozása – Aconitum carmichaelii

Ez az igen magas, őszi virágzású évelő az egyik nagy kedvencem. A sisakvirág gondozása nem igényel sok időt vagy energiát. Amit viszont mindenképpen nagyon fontos kiemelni, hogy egy meglehetősen mérgező növény. Kizárólag kesztyűben nyúljunk hozzá.

Cardio- és neurotoxinokat tartalmaz, amit a gyógyszeripar is hasznosít. A legmérgezőbb része a gumós gyökere, de a növény minden része tartalmaz méreganyagot.

Veszélyessége miatt kisgyerekes, kiskutyás kertekben és közterületeken mellőzzük az alkalmazását.

Az őszi sisakvirág származása

A Kamcsatka-félszigeten és Közép-Kínában honos. Nedves talajú erdőszéleken, füves lejtőkön, hegyoldalakon található meg 100-2.200 m tengerszint feletti magasságon.

Az őszi sisakvirág gondozása

Napos, félárnyékos területek növénye, de a napra csak megfelelő vízellátottság mellett és hűvösebb klímákon ültessük. Ez annyit tesz, hogy hazánkban inkább a félárnyékos fekvést válasszuk. Nyirkos, humuszban gazdag talajban fejlődik a legszebben, de a pangó vizet nem kedveli, és a kiszáradást sem tűri jól.

Februárban vágjuk vissza az elszáradt szárait, melyek egyébként szuper díszei a téli kertnek. Sokszor nincs is szükség vágásra, mert ki is lehet húzni a földből, tél végén már könnyen elválik gumóktól az elhalt szár.

Tavasszal korán bújik elő, és nagyon szépen szeldelt, sötétzöld leveleket fejleszt. Aztán nyáron egyre magasodó, zöld tömeggé válik.

(A férjem, a nagy “szakértő” egyszer megkérdezte, hogy mi ez a zeller itt? Válaszom: Ebből inkább ne főzzünk, jó? :D)

Ősszel hozza gyönyörű, sisakot formázó virágait. Az elnevezése is innen ered, egyik, angol köznyelvi neve a “szerzetes kapucnija”. 🙂

A sisakvirágot a magassága miatt érdemes az ágyások hátsó részébe ültetni. Jól mutat örökzöldek vagy intenzív őszi levélszínű cserjék előterében. Nedves talajú társnövényei lehetnek a sédkenderek (Eupatorium), szellőrózsák (Anemone), hamuvirágok (Ligularia), poloskavészek (Actaea vagy Cimicifuga) vagy éppen a keserűfüvek (Persicaria) is. Díszfüvek közül a különösfű (Casmanthium latifolium) vagy a gyepes sédbúza (Deschampsia cespitosa) lehetnek klassz szomszédjai.

Amit tudni érdemes az őszi sisakvirágról

TalajNedves, humuszban gazdag, jó vízáteresztő talaj.
Típus: Vályog, agyagos.
pH: Savanyú, semleges, lúgos.
FényigényNapos fekvés, félárnyékos fekvés.
VízigényKözepes
SzárazságtűrőNem
Virágafehér – rózsaszín – kék – lila – ősszel virágzik (szeptember – november)
Magasság100-150 cm
Szélesség30-60 cm
Télállóságtélálló -20 fok alatt is
GondozásNe hagyjuk kiszáradni a földjét, tartsuk folyamatosan nedvesen. A mi klímánkon a félárnyékos fekvés az ideális számára. Csak kesztyűben érjünk a növény részeihez!
SzaporításTőosztással ősszel vagy tél végén.
VeszélyességNagyon mérgező!
Növények, amikkel jól mutat társításbanÁrnyékliliom (Hosta), Páfrányok, Kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla), Poloskavész (Actaea), Tollbuga (Astilbe), Hunyor (Helleborus), Tűzeső (Heuchera), Salamonpecsét (Polygonatum), Szívvirág (Dicentra), Sédkender (Eupatorium), Izsópfű (Agastache), Lizinka (Lysimachia), Díszcsorba (Liatris spicata), Napfényvirág (Helenium), Sédkender (Eupatorium), Szellőrózsa (Anemone), Hamuvirág (Ligularia), Keserűfű (Persicaria), Illatos gólyaorr (Geranium macrorhizzum)

A sisakvirág szaporítása

Ahogy írtam, viszonylag korai kihajtása miatt tél végén vagy ősszel lehet tőosztással szaporítani. Szigorúan kesztyűben végezzük ezt a tevékenységet. Ha mégis bőrünkre kerülne a nedvéből, azonnal mossuk le.

Magról is vethető, ilyenkor legjobb azonnal a talajra vetni. Májusban vagy az őszi hónapokban javasolják a vetést. Enyhén takarjuk be a magokat, és tartsuk mérsékelten nedvesen a földet. 3-4 hét alatt csíráznak ki a magok. A megfelelő távolság a palánták között a 45 cm, és ekkor már mulcsoljuk is őket.

A sisakvirág fajtái

A sisakvirágnak meglepően sok faja és fajtája van. A teljesség igénye nélkül felsorolok párat:

 • Őszi sisakvirág – Aconitum carmichaelii (Arendsii csoport) ‘Cloudy’
  Kékesfehér virágain a fehér szín úgy keveredik a kékkel, mint a felhők a kék égen. A szirmok széle kékes.
 • Őszi sisakvirág – Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’
  Intenzív liláskék színű, 1,2 méter magas fajta, őszi virágzással.
 • Bajor sisakvirág – Aconitum x cammarum ‘Pink Sensation’
  Halvány rózsaszín virágú hibrid, mely 1 méteres magasságot ér el nyár végi virágzásakor.
 • Havasi sisakvirág – Aconitum napellus
  Közép-Európában honos faj. Kereskedelmi forgalomban kapható. Nyár közepétől virágozhat már, korábban, mint az őszi sisakvirág. A havasi sisakvirág gondozása megegyezik az ősziével.
 • Havasi sisakvirág – Aconitum napellus ‘Rubellum’
  Halvány rózsaszín, elegáns megjelenésű havasi sisakvirág, mely az alapfajhoz hasonlóan nyár közepétől virágzik.
 • Havasi sisakvirág – Aconitum napellus ‘Album’
  Fehér virágú fajta, virágzása nyár közepétől indul.
 • Aconitum ‘Ivorine’
  Halványsárga virágai és 60 cm-es magassága ennek a fajtának a különlegessége. Az nem tisztázott, hogy mely fajokból alakult ki, de korai virágzású és bojtos gyökerű fajta.

Klassz képek a Pinterestről inspirációnak

Sokféle sisakvirágot gyűjtöttem nektek össze, mert nagyon szép párosításokat lehet velük alkotni.
Kattints a Sisakvirág feliratra, hogy megnyisd a galériát!

Oszd meg, ha tetszett!

Iratkozz fel!

Likeold a Kerti kalauz facebook oldalát!
Ha szeretnél virágokról, kerttel kapcsolatos témákról beszélgetni másokkal, csatlakozz a Kerti kalauz zárt facebook csoportjához!
Tedd fel a kérdésed, segítünk, ha tudunk! 🙂
Az is szuper, ha megosztod a saját tapasztalatod, és segítesz vele másoknak!